Ga naar hoofdinhoud
06 10 74 74 25 info@quality-grass.nl
Kunstgras wordt aangelegd in tuin

Kunstgras zelf leggen instructie

In 10 stappen uitgelegd hoe je een strak gazon heb gelegd

Je houdt zelf je eigen tuin bij, dus waarom zou je niet zelf je kunstgras leggen? De handige tuinier/klusser willen we natuurlijk zoveel mogelijk bijstaan. Daarom bieden we hieronder uitgebreide leginstructies, compleet stappenplan en checklist. We raden aan om eerst  de checklist door te lopen voordat je zelf kunstgras in de tuin gaat aanleggen.

Wat heb ik nodig om zelf kunstgras te leggen?

Hieronder hebben we een lijstje voor je gemaakt.

 1. Paar werkhandschoenen
 2. Schep
 3. Kruiwagen
 4. Genoeg stopzandzand of brekerzand voor 5 tot 10cm onder het gehele oppervlak
 5. Hark
 6. Trilplaat
 7. Lange waterpas
 8. Stanleymes
 9. Kunstgras-tape voor eventuele lasnaden
 10. Hamer en kunstgras haken
 11. Harde bezem
 12. Drukverdeeldoekdoek voor het gehele oppervlak
 13. Kunstgras voor het gehele oppervlak
 14. Instrooizand (5kg/m2 minder als het een korte spriet is)

Hoe lang ben ik bezig met kunstgras aanleggen?

Met het plaatsen van een rechthoekig kunstgrasveld van 4 bij 5 meter zijn onze klanten gemiddeld ongeveer 2 uur bezig of 8 uur incl grondwerk. Bedenk wel dat de duur afhankelijk is van veel factoren. Een rol gras is 4 meter breed. Wanneer de tuin breder of smaller is, zul je dus moeten gaan snijden en/of plakken. Hier gaat uiteraard tijd in zitten. Hetzelfde geldt voor rondingen en hoeken. Je hebt ook een enigszins vaste hand nodig om dit mooi af te werken.

Kunstgras laten plaatsen

Heb je geen tijd of laat je je kunstgrasveld liever plaatsen door een professional?  Dan ben je niet de enige; ruim 75% van onze klanten gingen u voor. Neem contact met ons op en we helpen u graag verder.

Hoe leg je kunstgras?

1. Verwijder het oude gras

Pak de schep en de kruiwagen en verwijder het oude gras, tot ongeveer 6/10cm onder de aangrenzende bestrating of kantopsluiting. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark.

2. Breng het zandbed aan

Nadat je de ondergrond geëgaliseerd hebt, breng je het zandbed aan. Breng een laag  zand aan tot ongeveer 1 cm onder de aangrenzende bestrating of kantopsluiting. We adviseren om hiervoor stopzandzand of brekerzandzand te gebruiken.

3. Het zandbed verdichten en uitvlakken

Verdicht het zand met behulp van een trilplaat(te huur bij boels) tot het zand goed hard is geworden. Eventueel even natspuiten als het zand te droog is. Vlak vervolgens het zandbed goed uit, met behulp van een lang waterpas. Ga ongeveer 1.5tot 2.5 cm onder de aangrenzende bestrating of kantopsluiting afwerken. De zandbaan moet super vlak zijn, omdat het kunstgras zich vormt naar de ondergrond.

4. Leg het onderdoek

Leg het drukverdeeldoekdoek op het zandbed en zet deze eventueel op de hoeken even vast met een kunstgrashaak. Dit doek zorgt er voor  dat er geen wortels of onkruid doorheen komt en zorgt ervoor dat er geen deuken in het kunstgras ontstaan wanneer hierop gespeeld en gesprongen wordt. Snij het doek netjes langs de kantopsluiting op maat.

5. Het kunstgras leggen

Rol het kunstgras uit en trek eventuele plooien recht. Let op de vleug (de richting waarin de sprieten staan), wanneer je meerdere stukken aan elkaar moet verlijmen moet je er voor zorgen dat de vleug van alle stukken in dezelfde richting liggen! Wanneer het gras mooi vlak ligt, verzwaar je het gras door de dichte zakken instrooizand op het gras te leggen. Zo voorkom je dat het verschuift

6. De naden lijmen

Wanneer de oppervlakte breder is dan 4 meter, dan zult u een naad krijgen. Let hierbij goed op of de vleug de zelfde kant op ligt ligt.
Sla vervolgens het kunstgras terug en snijd van beide kanten een rand van 2-3cm af (tussen de tuf lijnen). . Leg de stukken netjes tegen elkaar aan en ga dan van een afstand even kijken of de naad zichtbaar is. Zo ja de stukken wat verder tegen elkaar aan trekken of verder uit elkaar leggen. Wanneer de naad niet zichtbaar meer is kan je het zelfklevende lijmband er onderaanbrengen en stevig aandrukken.

7. Kunstgras passnijden

Nu ga je stukje voor stukje het gras op maat snijden met een stanleymes. Neem hier de tijd voor.  (Kunstgras groeit niet meer aan!!)

8. Sla het kunstgras vast met haken

Je kunstgrasveld ligt! Je bent bijna klaar. Gebruik speciale kunstgras haken om het kunstgras vast te zetten. Sla de haken om de 50cm langs de randen in de kunstgrasmat.

9. Borstel het kunstgras op

Omdat het kunstgras op een rol geleverd wordt, is het platgedrukt. Je moet het alleen nog even met een kunstgrasbezem of een andere harde bezem opborstelen en het ziet er perfect uit.

10.Instrooien van het kunstgras

Strooi de zakjes instrooizand gelijkmatig over de grasmat. Ongeveer 5kg per m2. Veeg nogmaals met de harde bezem het gras op, zodat het zand allemaal netjes naar beneden zakt. Je ziet er uiteindelijk niks meer van.

Nu ben je klaar voor de laatste stap!

Genieten van je zelfgelegde kunstgrasmat!

Back To Top